skip to Main Content
EXPOSICIÓ “SIGURD LEWERENTZ. 44 FOTOGRAFIES DEL VIATGE A ITÀLIA.

EXPOSICIÓ “SIGURD LEWERENTZ. 44 FOTOGRAFIES DEL VIATGE A ITÀLIA.

“Sigurd Lewerentz. 44 fotografies del viatge a Itàlia”

CONFERÈNCIA INAUGURAL: a càrrec de l’arquitecte Josep M Torra Pla, comissari de l’exposició. Dimarts 17 de setembre de 2019 al matí (13 hores): A la sala d’actes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot.

EXPOSICIÓ: El 16 de setembre, s’inaugura a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot l’exposició “Sigurd Lewerentz. 44 fotografies del viatge a Itàlia”, que forma part del cicle L’Àlbum de l’arquitecte, i que anteriorment ha estat exposada a les seus de Girona i Figueres del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Del 16 de setembre al 17 de novembre de 2019

La mostra és una selecció de 44 instantànies de l’arxiu personal de Sigurd Lewerentz procedents del DM DigitaltMuseum, fetes durant el seu viatge fins Itàlia de l’any 1909.

Gairebé al mateix moment que Lewerentz viatja a Itàlia, entre 1902 i 1908, Franz Xaver Kappus manté correspondència amb el poeta austríac Rainer Maria Rilke i si no fos perquè les “Cartes a un jove poeta” no es varen publicar fins al 1929, es podria afirmar que Lewerentz les havia llegit i s’esforçava a seguir al peu de la lletra els consells del poeta. Aquestes cartes parlen de silenci, de profunditat, de tristesa, d’alegria, de creació artística, de l’obra d’art i també  de soledat. Tal com deia Rilke:  “Cal aconseguir anar cap a un mateix i durant hores i hores no trobar-se amb ningú. Restar sol com quan s’era infant (…)”.

La soledat i el silenci també semblen ser els trets característics que millor defineixen a Lewerentz. La crítica l’ha anomenat nòrdic solitari, arquitecte silenciós, subterrani, aïllat… una persona de tracte difícil, sovint tancat en ell mateix, obstinat, obsessiu.

En aquestes quaranta fotografies que podreu veure fins al 17 de novembre, hi trobareu algunes de les preguntes que un jove arquitecte va viure a l’inici del seu camí.